28 Ekim 2011 Cuma

İstanbul iki yakasındaki Adalet Sarayı etrafı çılgın prim yaptı

İstanbul iki yakasındaki Adalet Sarayı etrafı çılgın prim yaptı İstanbulun yakasına yapılan biri dünyanın biri avrupanın en büyük adalet sarayı.

İstanbul'un her iki yakasına yapılan devasa adliye binaları, sadece büyüklükleri ile değil, bulundukları bölgeleri değiştirme gücüyle de dikkat çekiyor. Avukatların, savcıların ve adliye çalışanlarının yaşadığı yeni hukuk bölgelerinin oluşmasını sağlayan adliyeler, Çağlayan ve Kartal'da gayrimenkullerin fiyatlarını yükseltti. Adliyelerin etkisiyle, Çağlayan'da bazı projelerde fiyatlar yüzde 100'e varan oranda arttı, Kartal'da ise metrekare fiyatları 10 bin dolara kadar çıktı. Adliyeler aynı zamanda hem yeni ofis hem de yeni konut projelerinin yapımını hızlandırdı. Dünya gazetesine açıklama yapan Kartal Turyap Çavuşoğlu Temsilcisi Kadir Tike, Kartal Adliye Sarayı'nın yapımının başlamasıyla birçok projenin start aldığını belirterek, "Başlayacak 11 yeni proje daha bulunuyor" dedi.

KİRALAR DA YÜKSELDİ
Özellikle avukatların projelere çok fazla ilgi gösterdiğini kaydeden Tike, "Kartal'da metrekaresine 10 bin dolar isteyen müteahhitler bile var. Bağdat Caddesi'nde bile metrekare fiyatları bin dolar seviyesinde" diye konuştu. Arsa sahiplerinin neredeyse her ay yüzde 2-3 oranında zam yaptığını söyleyen Tike, "Arsalar önceden metrekaresi 500 lira ile bin lira arasında satılıyordu. Konutların metrekaresi ise bin 500-2 bin TL idi. Şimdi 5-6 bin TL arasında" dedi. Kadir Tike, Kartal'ın neresi olduğunu bilmeden metroyu ya da adliyeyi duyanların Anadolu'dan gelip Kartal'dan 4-5 daire aldığını anlattı. Remax Mecidiyeköy 'broker'ı Nurtaç Muştu ise Avrupa'nın en büyüğü olan Çağlayan Adliyesi'nin açılmadan iki yıl önce bölgeyi değiştirmeye başladığını anlattı. Muştu, "Kiralama fiyatlarındaki artış yüzde 40'lara kadar çıkarken, yeni binalarda satış fiyatları yüzde 100'e varan oranda arttı" diye konuştu.

MÜTEAHHİTLER ARSA İÇİN YARIŞIYOR
Kartal'da Cevizli bölgesinde yapılan adliyenin en çok Esentepe mahallesini etkilediğini aktaran Kadir Tike, adliyeden önce mal sahiplerinin müteahhitlere yalvararak evlerini yaptırdığını ifade ederek, "Bazen bir daire karşılığında bile kabul ediyorlardı. Şu anda ise yüzde 50'sini müteahhit, yüzde 50'sini mal sahibi alıyor" dedi. Esentepe'de eskiden katlı bina görmenin bile zor olduğunu kaydeden Tike, "Şu anda plazalar bölgesine dönüştü. Müteahhitler arsa sahiplerine yalvarır hale geldi" diye konuştu.

ÇAĞLAYAN'DA İMAR DEĞİŞİKLİĞİ GELİYOR
Yeni adliye ile birlikte Çağlayan'dan Kağıthane'ye inen arter üzerinde yeni bir imar planlamasının düşünüldüğünü aktaran Nurtaç Muştu, şu açıklamayı yaptı: "Bölgede çok fazla çarpık yapılaşma var. Bizim duyumlarımız burada bir imar değişikliği olacağı yönünde. Mevcutların yenilenmesi, parsellerin birleştirilmesi ve yüksekliklerin artırılması ile şu anda çok fazla olmayan yenilenme hızlanacaktır." Kaynak: Takvim

İstanbul iki yakasındaki Adalet Sarayı etrafı çılgın prim yaptı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder